mazurek wegański z truskawkami i migdałami
Ciasta,  Vege,  Walentynki

Mazurek truskawkowy (vege)

Mazurek truskawkowy w wersji wegańskiej to kolejna świąteczna propozycja bez jajka i masła ?

Poskładałam w głowie kilka produktów i wyszło z tego całkiem smaczne ciacho z pachnącą truskawkową polewą. Mazurka trzeba przygotować kilka dni wcześniej, ponieważ potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć.

Składniki:

2 szklanki mąki

Szczypta soli

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

8 łyżek wody

5 łyżek płynnego oleju kokosowego

2 łyżki musu jabłkowego

2 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

2 garście truskawek (mogą być mrożone)

½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu)

Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto.

Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej strony warkocz.

Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia.

Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni.

Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto.

Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia.

Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here