Babki i babeczki,  Ciasta

Babeczki waniliowe z czekoladą i kremem jagodowym

Babeczki inspirowane są ciastem maślankowym (przepis już niedługo na blogu 😊), które w domu u mamy było zawsze ciastem „dyżurnym” – szybkim, łatwym i smacznym.

Ponieważ muffiny wykonuje się tak samo sprawnie, są idealnym rozwiązaniem, kiedy pojawiają się niespodziewani goście.

Jeśli jednak mamy trochę więcej czasu, możemy dodać do babeczek trochę „pyszności” i sprawić, że będą nieziemsko smaczne.

Składniki na ok. 18 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 jajka

3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

150 ml śmietanki 30%

1 ¾ tabliczki czekolady

500 g serka mascarpone

150 g jagód (świeżych lub rozmrożonych)

2 łyżki cukru pudru

Babeczki przygotowujemy w następujący sposób:

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce.

Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy 1 łyżkę ciasta (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało).

Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

W niewielkim garnku zagotowujemy śmietankę, następnie dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, a jak czekolada rozmięknie, mieszamy całość.

Z wystygniętych muffinek wycinamy środek na głębokość ok. 2,5 cm i takiej samej średnicy. Wyciągamy ciasto i w to miejsce wlewamy przestygniętą czekoladę.

Następnie przygotowujemy krem. Jagody należy zmiksować. Mascarpone, cukier puder i jagody mieszamy w jednej misce końcówką do ubijania jajek.

Dekorujemy kremem muffinki. Tutaj panuje całkowita dowolność 😊

Tak przygotowane babeczki można zajadać.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *