Babka drożdżowa zaparzana
Babki i babeczki,  Ciasta,  Drożdżowe,  Wielkanoc

Babka drożdżowa zaparzana

To punkt obowiązkowy na Wielkanoc – baba drożdżowa. Tym razem będzie to babka drożdżowa zaparzana z super delikatnego ciasta. Babka jest naprawdę pyszna. Prawdziwa gratka dla miłośników babek drożdżowych.

Składniki:

2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej)

4 dag drożdży

1 szklanka mleka

¾ szklanki cukru

5 żółtek

Skórka otarta z cytryny

150 g masła

Z 3 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robię rozczyn, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Resztę mleka zagotowuję. ½ szklanki mąki wsypuję do miski i zalewam wrzącym mlekiem, dokładnie i energicznie mieszam, żeby nie było grudek.  

Masło roztapiam. Żółtka ucieram z cukrem. Gdy zaparzona mąka przestygnie, dodaję ją razem z wyrośniętymi drożdżami, skórką z cytryny i masą żółtkową do pozostałej mąki i wyrabiam łyżką ciasto. Następnie stopniowo dodaję rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 20-30 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę (u mnie górna średnica foremki miała 22 cm) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Babkę piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut, do suchego patyczka.

Babka drożdżowa zaparzana jest bardzo delikatna, można ją jeść bez żadnych dodatków, ale możecie też posypać ją cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem (1 łyżka wody – 2 łyżki cukru pudru).

Smacznego 😊

Babka drożdżowa zaparzana
Babka drożdżowa zaparzana
Babka drożdżowa zaparzana
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *