Bezowe koszyczki
Babki i babeczki,  Ciasta

Bezowe koszyczki

Miało być kobieco, smacznie i ładnie, dlatego powstały bezowe koszyczki z delikatnie kwaśnym kremem, dla zrównoważenia słodyczy bezy, i owocami.

Składniki na 10-12 koszyczków:

5 białek (żółtka możecie wykorzystać do kruchych ciasteczek albo pączków)

1 pełna szklanka cukru (użyłam drobnego)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Różowy barwnik

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misce i rozpoczynam ubijanie. Kiedy białka zaczną się robić sztywne, dosypuję małymi porcjami cukier, najlepiej po 1 łyżce. Każdą porcję cukru ubijam bardzo dokładnie, aż do rozpuszczenia. Proces trwa długo, kilkanaście minut 😊

Na koniec dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko ubijam.

W rękawie cukierniczym z otwartą gwiazdkę 1M rozprowadzam barwnik w trzech paskach. Białka umieszczam w worku cukierniczym i szprycuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, najpierw 3 kółka jako podstawkę i nie odrywając ręki dwa kółka jako boczki.

Bezowe koszyczki suszę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 1,5 godziny bez termoobiegu i 45 minut z termoobiegiem.

Składniki na krem:

200 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

3 łyżki mascarpone

Skórka otarta z ½ cytryny i ½ pomarańczy

2 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

Ulubione owoce

Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Krótko miksuję. Na koniec dodaję sok z pomarańczy i sok z cytryny i ponownie krótko miksuję.

Kiedy koszyczki wystygną, nakładam do każdego po 1-2 łyżki kremu i układam na górze owoce.

Krem nakładam do bezowych koszyczków krótko przed podaniem.

Smacznego 😊

Bezowe koszyczki
Bezowe koszyczki
Bezowe koszyczki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *