
Bezy migdałowe z musem czekoladowym
Ten przepis na bezy migdałowe z musem czekoladowym jest połączeniem przepisu „ze starej szafy” z odrobiną szaleństwa 😊 Na kolejnym wyszukanym skrawku gazety z lat 90-tych napisane jest „Przepisy tiny. Wytnij i zbieraj”. No więc mama wycinała i zbierała, i bardzo jej za to dziękuję 😊
Właśnie stąd pochodzi przepis na bezy migdałowe, a reszta jest moim pomysłem, który z pewnością sprawdzi się jako Walentynkowy deser.
Składniki na bezy (około 8 sztuk):
2 białka
18 dag mielonych migdałów
6 czubatych łyżek cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowe składniki:
100 g czekolady
200 g śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozpuszczam galaretkę w 0,5 litra gorącej wody i wlewam do płaskiego naczynia (na wysokość około 1 cm) i odstawiam do zastygnięcia.
Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy i
stopniowo cukier. Nadal ubijam, aż piana będzie gęsta niczym krem. Do piany dodaję migdały i delikatnie mieszam całość łopatką.
Pianę umieszczam w szprycy i napełniam nią sztywne papilotki do muffinek do połowy. Z reszty robię kapelusiki na blaszce wyłożonej papierem (można to zrobić łyżką).
Bezy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30 minut. Następnie wyciągam bezę z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i również odstawiam do przestygnięcia.
Śmietankę ubijam i dodaję ją w dwóch partiach do czekolady. Całość delikatnie mieszam łopatką.
Mus czekoladowy umieszczam w szprycy i napełniam kremem papilotki z upieczoną bezą. Na górze umieszczam kapelusik.
W zastygniętej galaretce wycinam serduszka i dekoruję nimi bezy. Można dołożyć też dekorację z czekolady.
Bezy migdałowe z musem czekoladowym gotowe. Smacznego 😊




Ciastka czekoladowe z serduszkiem (vege)

Skubaniec
Zobacz również

Babka na winie
8 października, 2021
Szybki deser tiramisu bez jajek
2 września, 2019