beza w papilotce z musem czkoladowym
Babki i babeczki,  Ciasta,  Walentynki

Bezy migdałowe z musem czekoladowym

Ten przepis jest połączeniem przepisu ze starej szafy z odrobiną szaleństwa 😊

Na kolejnym wyszukanym skrawku gazety z lat 90-tych napisane jest „Przepisy tiny. Wytnij i zbieraj”. No więc mama wycinała i zbierała i bardzo jej za to dziękuję 😊

I właśnie stąd pochodzi przepis na bezy migdałowe, a reszta jest moim pomysłem, który z pewnością sprawdzi się jako Walentynkowy deser.

Składniki na bezy (około 8 sztuk):

2 białka

18 dag mielonych migdałów,

6 czubatych łyżek cukru

0,5 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

100 g czekolady

200 g śmietanki 30%

1 galaretka truskawkowa

W pierwszej kolejności rozpuszczam galaretkę w 0,5 litra gorącej wody i wlewam do płaskiego naczynia (na wysokość około 1 cm) i odstawiam do zastygnięcia.

Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy i stopniowo cukier. Nadal ubijam, aż piana będzie gęsta niczym krem.

Do piany dodaję migdały i delikatnie mieszam całość łopatką.

Pianę umieszczam w szprycy i napełniam nią papilotki do muffinek do połowy. Z reszty robię kapelusiki na blaszce wyłożonej papierem (można to zrobić łyżką).

Bezy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30 minut.

Wyciągam bezę i odstawiam do przestygnięcia.

W tym czasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i również odstawiam do przestygnięcia.

Śmietankę ubijam i dodaję ją w dwóch partiach do czekolady. Całość delikatnie mieszam.

Mus czekoladowy umieszczam w szprycy i napełniam kremem papilotki z upieczoną bezą.

Na górze umieszczam kapelusik.

W zastygniętej galaretce wycinam serduszka i dekoruję nimi bezy. Można dołożyć też dekorację z czekolady.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *