Chałka
Ciasta,  Drożdżowe,  Podróże z wypiekami

Chałka

Chałka to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa i obiekt pożądania, kiedy przechodzi się obok piekarni 😊 Należy ponoć do wypieków, który mają przynosić szczęście. Dlatego w niektórych państwach chałka pieczona jest chętnie na Boże Narodzenie, Nowy Rok, czy Wielkanoc.

Jestem zdania, że szczęście można zaprosić do domu także w innym czasie niż świąteczny, dlatego polecam chałkę zawsze 😉 Puszysta, mięciutka, pachnąca wanilią… Pycha 😊

Składniki na chałkę długości około 30 cm po upieczeniu:

2 szklanki mąki (użyłam pszennej typ 550)

25 g drożdży

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

125 ml mleka

2 żółtka

1 szczypta soli

75 g masła

Uwaga: szklanka 200 ml

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże rozkruszam w miseczce, zasypuję 1 łyżką cukru i zalewam 2 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Drożdże rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10-15 minut.

Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko i wyrośnięte drożdże i wszystkie składniki mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.

Następnie dzielę ciasto na 3 w miarę równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowuję na rulonik długości około 30 cm. Ruloniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i splatam jak warkocz, końcówki warkocza łączę/ściskam (zdjęcia pomocnicze poniżej 😊)

Teraz przygotowuję kruszonkę:

3 łyżki mąki

1,5 łyżki cukru

1 łyżka masła

Wszystkie składniki zagniatam, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Chałkę smaruję białkiem, posypuję kruszonką i odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam chałkę na 20-25 minut, aż się lekko zarumieni.

Najlepsza oczywiście jeszcze ciepła z masłem 😊

Smacznego 😊

Chałka
Chałka
Chałka
Chałka

Zdjęcia pomocnicze do zwijania chałki:

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *