Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Z chrupiącą skórką, smaczny i łatwy – taki właśnie jest chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wykorzystałam zakwas suchy. Spróbujcie, bo chleb jest naprawdę łatwy 😊
Składniki:
5 dag drożdży
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut.
Pozostałe składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1800
1 szklanka mąki pszennej typ 550
1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
1 torebka suchego zakwasu na ½ kg mąki
3 łyżki oleju
1 łyżka soli
450 ml ciepłej wody
UWAGA: szklanka o pojemności 200 ml
Wszystkie rodzaje mąki umieszczam w misce, dodaję suchy zakwas, olej, sól, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie dosyć luźne i łatwo będzie można je mieszać łyżką).
Dodatkowo:
3 szklanki mąki pszennej 550
Do wyrobionego wstępnie ciasta dodaję partiami dodatkowe 3 szklanki mąki i wyrabiam chleb. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta formuję bochenek, robię delikatne nacięcia i kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie to najczęściej piekarnik nagrzany do 40-50 stopni). Następnie nagrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb około 45 minut, skórka musi być dosyć ciemna, a spód chleba wydawać „głuchy odgłos” przy stukaniu.
Smacznego 😊