Ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru
Te ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru są bardzo łatwe i bardzo szybkie. Chrupiące, smaczne, z dodatkiem erytrolu i meeega orzechowe.
Słodko, ale bez wyrzutów sumienia 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na 10 sztuk:
1 jajko
3 łyżki erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 ½ łyżki masła orzechowego (czubate)
1 szklanka mielonych migdałów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam. Następnie mokrymi rękoma toczę z ciasta kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczam na dowolną grubość (im bardziej płaskie, tym bardziej chrupiące). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut (moje ciasteczka mają około 1,5 cm grubości, jeśli zrobisz cieńsze, czas pieczenia będzie troszkę krótszy).
Wyciągam ciasteczka z piekarnika, przekładam na kratkę i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasteczka możecie polać czekoladą.
Składniki na polewę:
50 g czekolady 100%
70 ml śmietanki 30%
1 łyżka erytrolu (lub więcej, jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki)
Przygotowanie:
Śmietankę z erytrolem mocno podgrzewam, ale nie gotuję. Dodaję czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam tylko do połączenia składników (jeśli czekolada zrobi się zbyt gęsta, dolej zimnej śmietanki i wymieszaj).
Ciasteczka maczam w czekoladzie i odkładam na kratkę do zastygnięcia.
Ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru gotowe. Smacznego 🙂