Ciasto bananowe z czekoladą
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto bananowe z czekoladą

Dojrzałe banany są niezwykle wdzięcznym tematem do wypieków. Jako potwierdzenie przedstawiam Wam ciasto bananowe z czekoladą, bez dodatkowego cukru. Pyszne ciasto, które na długo zachowuje świeżość, wspaniały aromat i smak.

Składniki:

3 dojrzałe banany

2 jajka

1 szczypta soli

½ szklanki oleju

50 g śmietanki

100 g ulubionej czekolady

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżka kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 banan

3 banany rozgniatam widelcem, dodaję jajka, sól i olej i wszystkie składniki mieszam.

Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę, dodaję do masy bananowej i mieszam.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy bananowej. Mieszam do połączenia się składników.

Jednego dodatkowego banana kroję w kostkę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam.

Ciasto wykładam do „keksówki” (około 12 cm x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 50 minut w 180 stopniach.

Po wystygnięciu ciasto jest gotowe, smacznego 😊

Ciasto bananowe z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *