Ciasto baskijskie
Ciasta,  Podróże z wypiekami

Ciasto baskijskie

Pyszne i łatwe ciasto baskijskie nie zajmie wiele czasu. Ciasto w oryginale jest bardzo słodkie, ale u mnie znajdziesz wersję „odchudzoną”.

Zatem wyruszamy do Hiszpanii po trochę słodyczy 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

3 jajka

2 ½ łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki rumu

Skórka otarta z cytryny

250 g masła

Dodatkowo:

220 g konfitury jeżynowej (lub ulubionej 😉 )

Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, możesz to zrobić również przy użyciu robota. Ciasto zagniatam w kulę i wkładam na 30 minut do lodówki.

Blaszkę (30×35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie równe części.

Pierwszą część rozwałkowuję na wielkość blaszki, wkładam do blaszki, a następnie podpiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podpieczone ciasto smaruję konfiturą i przykrywam drugą połową ciasta rozwałkowaną do wielkości blaszki. Ciasto wstawiam ponownie na 15 minut do piekarnika i podpiekam.

W tym czasie przygotowuję krem:

125 ml mleka

2 łyżki cukru

2 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka rumu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mleko, cukier, żółtka, cukier waniliowy rum i mąkę ziemniaczaną umieszczam w pojemniku i dobrze roztrzepuję. Białka ubijam na bezę i dodaję do mleka, delikatnie mieszam łopatką. Wyciągam ciasto z piekarnika i wylewam na nie krem. Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę 25-30 minut, aż góra się zarumieni na złoto.

Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem.

Ciasto baskijskie gotowe. Smacznego 😊

Ciasto baskijskie

Ciasto baskijskie

Ciasto baskijskie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *