Ciasto kruche z pomarańczową krówką i śmietaną
Pyszne kruche ciasto z pomarańczową krówką z patelni i bitą śmietaną. Całość posypana startą skórką pomarańczową i czekoladą. Taki pomysł przyszedł mi na połączenie w całość smaków, które pamiętam z dzieciństwa.
Wyszło pysznie i dlatego postanowiłam podzielić się przepisem w Wami 😊
Zaczynamy od usmażenia krówki na patelni.
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietanki 18% (słodkiej)
½ kostki masła
Sok z połowy pomarańczy lub 1 łyżeczka cukru z pomarańczą
Uwaga: szklanka 200 ml
Cukier wsypuję na patelnie, rozgrzewam, aż lekko się rozpuści. Dodaję śmietankę, sok lub cukier z pomarańczą i masło i smażę do uzyskania gęstej masy.
Krówkę odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowuję ciasto.
Składniki:
250 g mąki
3 żółtka
0,5 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
100 g masła
Z wszystkich składników zagniatam ciasto, rozwałkowuję i wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty).
Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane.
Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Na zimne ciasto nakładam wystygniętą krówkę.
Ubijam 330 ml śmietany 30% i wykładam na ciasto. Na koniec posypuję ciasto startą skórką z pomarańczy i czekoladą (1-2 kostki).
Smacznego 😊