ciasto kruche z krówką i bitą śmietaną na szarym tle
Ciasta,  Torty,  Wielkanoc

Ciasto kruche z pomarańczową krówką i śmietaną

Pyszne kruche ciasto z pomarańczową krówką z patelni i bitą śmietaną. Całość posypana startą skórką pomarańczową i czekoladą. Taki pomysł przyszedł mi na połączenie w całość smaków, które pamiętam z dzieciństwa.

Wyszło pysznie i dlatego postanowiłam podzielić się przepisem w Wami 😊

Zaczynamy od usmażenia krówki na patelni.

Składniki:

1 szklanka cukru

1 szklanka śmietanki 18% (słodkiej)

½ kostki masła

Sok z połowy pomarańczy lub 1 łyżeczka cukru z pomarańczą

Uwaga: szklanka 200 ml

Cukier wsypuję na patelnie, rozgrzewam, aż lekko się rozpuści. Dodaję śmietankę, sok lub cukier z pomarańczą i masło i smażę do uzyskania gęstej masy.

Krówkę odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowuję ciasto.

Składniki:

250 g mąki

3 żółtka

0,5 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

100 g masła

Z wszystkich składników zagniatam ciasto, rozwałkowuję i wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty).

Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane.

Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Na zimne ciasto nakładam wystygniętą krówkę.

Ubijam 330 ml śmietany 30% i wykładam na ciasto. Na koniec posypuję ciasto startą skórką z pomarańczy i czekoladą (1-2 kostki).

Smacznego 😊  

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.