Ciasto marchewkowe z czekoladą
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto marchewkowe z czekoladą

Taki klasyk – ciasto marchewkowe, ale z grubą warstwą czekolady 😊 Puszyste, mięciutkie i pyszne, a czekolada przyciąga jak magnes…

Składniki:

2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki)

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¾ szklanki mąki

1 płaska łyżka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

Dodatkowo:

120 ml śmietanki 30%

100 g czekolady mlecznej

50 g czekolady ciemnej

1 łyżka miodu

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.

Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.

Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.

Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję polewę.

Śmietankę mocno podgrzewam, wkruszam czekoladę, dodaję miód i chwilę czekam, aż czekolada się rozpuści. Następnie polewam ciasto.

Ciasto marchewkowe z czekoladą gotowe, smacznego 😊

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Ciasto marchewkowe z czekoladą
Ciasto marchewkowe z czekoladą
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *