Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to można rzec kompozycja doskonała 🙂

Świetne smaki, mięciutkie ciasto, pyszny krem. Razem rewelacja.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

2 szklanki tartej marchewki (2 średnie marchewki)

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¾ szklanki mąki

1 płaska łyżka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.

Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta, całość delikatnie miksuję do połączenia składników.

2/3 ciasta wykładam do tortownicy (u mnie średnica 21 cm) wyłożonej papierem, do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto, a następnie rozprowadzam patyczkiem tworząc „mazaje”.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.

Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem orzechowy.

Składniki na krem orzechowy:

300 g mascarpone

200 ml śmietanki 30%

5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego

5 łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy)

Przygotowanie:

Śmietankę ubijam, następnie dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i ubijam całość, aż zrobi się kremowy i jednolity krem.

Do kremu śmietankowego dodaję masło orzechowe i delikatnie miksuję do połączenia składników.

Ciasto marchewkowe wyrównuję ścinając „górkę”. Następnie kroję ciasto na dwie połówki.

Na pierwszy blat wykładam ¾ kremu i przykrywam go drugim blatem. Na drugi blat wykładam ¼ kremu, delikatnie wyrównuję i górę dowolnie ozdabiam – u mnie to skrojone resztki ciasta i prażone na patelni orzeszki.

Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym gotowe. Smacznego 🙂

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here