Ciasto śliwkowe z budyniową pianką
Ciasta

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką

Kiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne 😊

Uwaga: Szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

200 g masła

4 jajka 

1 czubata łyżka cukru pudru

2 łyżki kaszy manny

1 budyń waniliowy

300 g śliwek

1 szklanka cukru

Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam na 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekam 20 minut.

W tym czasie usuwam pestki ze śliwek i kroję śliwki w kostkę.

Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli partiami cukier. Za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję budyń i jeszcze krótko miksuję. Piana musi być ubita jak na bezę, żeby nie opadła.

2 garście ciasta, które odłożyłam, mieszam delikatnie palcami z 2 łyżkami mąki i tworzę kruszonkę.

Podpieczone ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję kaszą manną. Na to wykładam śliwki, a na śliwki ubitą pianę. Całość posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na około 35 minut, aż piana zrobi się złota.

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką gotowe. Smacznego 😊

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *