Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem
Truskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! 😊 Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki 😊
Składniki na spód:
½ (100 g) kostki masła
12 ciasteczek petite beurre
¾ szklanki mielonych migdałów
Składniki na sernik:
¾ kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
3 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
150 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1 (100 g) czekolada
Dodatkowo:
Truskawki
Przezroczysta galaretka
2 kostki białej czekolady
Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze ugniatam, wyrównuję i wstawiam do lodówki.
Następnie przygotowuję masę serową. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody.
Śmietankę ubijam, czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, cukier puder, kakao i przestudzoną czekoladę mieszam. Łyżkę tej masy dodaję do żelatyny, mieszam i dodaję do masy serowej. Na koniec dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Sernik wykładam na spód ciasteczkowo-migdałowy i całość ponownie wstawiam do lodówki.
Rozpuszczam galaretkę w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia.
Truskawki myję i kroję (dowolnie, ja pokroiłam na ćwiartki). Na zastygniętym serniku robię gałązki z rozpuszczonej białej czekolady, dookoła układam truskawki. Tężejącą lekko galaretkę delikatnie wylewam na sernik i ponownie wstawiam go do lodówki do zastygnięcia. Po kilku godzinach czeko-sernik jest gotowy.
Smacznego 😊