czekoladowy sernik z truskawkami
Bez pieczenia,  Ciasta,  Serniki

Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem

Truskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! 😊 Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki 😊

Składniki na spód:

½ (100 g) kostki masła

12 ciasteczek petite beurre

¾ szklanki mielonych migdałów

Składniki na sernik:

¾ kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

3 czubate łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

150 ml śmietany 30%

3 łyżeczki żelatyny

1 (100 g) czekolada

Dodatkowo:

Truskawki

Przezroczysta galaretka

2 kostki białej czekolady

Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze ugniatam, wyrównuję i wstawiam do lodówki.

Następnie przygotowuję masę serową. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody.

Śmietankę ubijam, czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, cukier puder, kakao i przestudzoną czekoladę mieszam. Łyżkę tej masy dodaję do żelatyny, mieszam i dodaję do masy serowej. Na koniec dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Sernik wykładam na spód ciasteczkowo-migdałowy i całość ponownie wstawiam do lodówki.

Rozpuszczam galaretkę w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia.

Truskawki myję i kroję (dowolnie, ja pokroiłam na ćwiartki). Na zastygniętym serniku robię gałązki z rozpuszczonej białej czekolady, dookoła układam truskawki. Tężejącą lekko galaretkę delikatnie wylewam na sernik i ponownie wstawiam go do lodówki do zastygnięcia. Po kilku godzinach czeko-sernik jest gotowy.

Smacznego 😊

Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem
Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *