Domowe bajaderki
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Domowe bajaderki

Bajaderki to zdecydowanie smak dzieciństwa 😊 Piękna, kształtka kuleczka, która stała za szybą w cukierni i wołała wręcz o skonsumowanie. Lubię bajaderki, ale bajaderka bajaderce nierówna, no i mówi się, że to przegląd tygodnia w cukierni, dlatego wyrosła potrzeba zrobienia domowej bajaderki. Do zrobienia domowej bajaderki można wykorzystać wszystko w kuchni, co wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków 😊 U mnie będzie to ciasto marchewkowe, które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd.

Składniki na 10 kulek/ 5 cm:

3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów

20 sztuk suszonych śliwek

3 garście płatków migdałów

3 garście siekanych orzechów

2 łyżki powideł

2 łyżki soku pomarańczowego

100 ml śmietanki 30%

150 g ulubionej czekolady

Dodatkowo:

100 g ulubionej czekolady

Śmietankę zagotowuję i wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia.

Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy.

Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki.

W tym czasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.

Schłodzone bajaderki polewam czekoladą i czekam, aż czekolada zastygnie. Domowe bajaderki są gotowe.

Smacznego 😊

Domowe bajaderki
Domowe bajaderki
Domowe bajaderki

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 8

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *