Drożdżowe precle z nutą papryki
Bez pieczenia,  Ciasta,  Drożdżowe,  Karnawał

Drożdżowe precle z nutą papryki

Powiem krótko – są wyśmienite 😊 Drożdżowe precle z nutą papryki i imbiru – lekko zaskakujące połączenie, ale to naprawdę doskonały karnawałowy przysmak.

Składniki na około 15 sztuk:

3 szklanki mąki

30 g drożdży

4 łyżki cukru

¾ szklanki letniego mleka

40 g masła

1 jajko

1 szczypta soli

Skórka otarta z ½ cytryny

1 szczypta ostrej papryki

1 szczypta imbiru

Olej lub smalec do smażenia

Rozdrobnione drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki zalewam odrobiną letniego mleka, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Masło roztapiam. Do masła dodaję jajko, sól, skórkę z cytryny, paprykę i imbir. Mieszam, aż powstanie jednolita masa. Mąkę wsypuję do miski, dodaję przygotowany rozczyn z drożdży, mleko i masło z jajkiem i przyprawami. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, które odstawiam następnie do wyrośnięcia na 15 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie kawałki wielkości piłki golfowej i rozwałkowuję rękoma na wałeczki długości około 35 cm (ręce można oprószyć mąką, żeby wałeczki się nie kleiły). Wałeczki zwijam tak, aby powstały precelki (łapię za dwa końce, które krzyżuję dwa razy i układam na okrągłej części precelka 😊 ).

Gotowe precle zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia na posypanej mąką stolnicy lub blaszce.

Następnie rozgrzewam tłuszcz (około 4 cm) w szerokim garnku i wkładam po 2-3 precelki (jeszcze urosną, więc potrzebują trochę miejsca). Precle muszą swobodnie pływać. Precle smażę z obydwu stron, aż się zarumienią. Odsączam następnie na papierze papierowym, a kiedy wystygną posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😊  

Drożdżowe precle z nutą papryki
Drożdżowe precle z nutą papryki
Drożdżowe precle z nutą papryki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *