Drożdżówki z powidłami
Ciasta,  Drożdżowe

Drożdżówki z powidłami

Pyszne, łatwe i zakręcone drożdżówki z powidłami idealnie nadają się do kawy, herbaty, albo jako drugie śniadanie 😊 Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień.

Składniki na ok. 10 drożdżówek:

2 ¼ szklanki mąki

3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia pysznych kokosanek)

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

1 szczypta soli

½ słoika powideł (100-150 g)

Uwaga: szklanka 200 ml

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Połowę rozwałkowanego ciasta smaruję od dłuższej strony powidłami i przykrywam nieposmarowaną częścią ciasta. Złożone ciasto kroję na paski o szerokości 4 cm, jeden koniec przytrzymuję, a drugi skręcam dwa razy. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Drożdżówki z powidłami

Mała pomoc przy skręcaniu drożdżówek 🙂

Posmarowane od dłuższej strony powidłami ciasto składam na pół.

Drożdżówki z powidłami

Następnie kroję na paski, przytrzymuję jeden koniec, a drugi skręcam dwa razy 🙂

Drożdżówki z powidłami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *