Ekspresowy sernik na zimno
5 składników,  Bez pieczenia,  Ciasta,  Serniki,  W 30 minut

Ekspresowy sernik na zimno

Przepis na ten sernik znalazłam w „słodko-sentymentowym” zeszycie i myślę, że jest doskonały dla wszystkich zabieganych.

Ekspresowy sernik na zimno robi się po prostu w mgnieniu oka i ma bardzo krótką listę składników 😊

Składniki:

500 g twarogu (może być z wiaderka)

2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa)

200 ml śmietanki 30-36%

10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane)

200 g ulubionych owoców (opcjonalnie)

Każdą galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.

Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu.

Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników.

Do foremki na babkę o średnicy górnej 20-22 cm wlewam pierwszą porcję twarogu z galaretką, wciskam w masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

Następnie tak samo postępuję z drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść.

Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą masę, wciskamy owoce, układamy ciasteczka, po zastygnięciu wylewamy drugą masę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.

Górę ciasta ozdabiam owocami i ekspresowy sernik na zimno gotowy 😊

Smacznego 😊

Ekspresowy sernik na zimno
Ekspresowy sernik na zimno
Ekspresowy sernik na zimno
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *