gwiazki chrusty
Bez pieczenia,  Ciasta,  Ciastka,  Karnawał

Gwiazdki serowe z dziurką

Czy to jeszcze faworki, czy już obwarzanki? Trudno się zdecydować.

Gwiazdki serowe są chrupkie jak faworki i smaczne jak obwarzanki.

Do ciasta dodałam twaróg, zmieniłam to i tamto 😊 i przedstawiam Wam nową gwiazdę.

Składniki na sporą miskę gwiazdek:

1 ¾ szklanki mąki pszennej

2 żółtka

200 g twarogu

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka masła

1 łyżka wódki lub spirytusu

olej do smażenia

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Wszystkie składniki (naturalnie oprócz oleju) umieszczam w misce, zagniatam ciasto, które będzie elastyczne i będzie się wspaniale rozwałkowywać.

Dzielę ciasto na pół (dla wygody). Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wykrawam gwiazdki, a następnie dziurki (lub też inne kształty, jeśli akurat nie dysponujesz gwiazdką 😊).

Na patelnię wlewam olej na wysokość ok. 2,5 cm. Rozgrzewam. Smażę gwiazdki z każdej strony, aż zrobią się złote (to zajmuje chwilę).

Jeszcze ciepłe gwiazdki posypuję cukrem pudrem i gotowe.

Najlepsze oczywiście zaraz po usmażeniu, takie ciepłe i pachnące. Smacznego 😊

gwiazki chrusty
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *