
Gwiazdki serowe z dziurką
Czy to jeszcze faworki, czy już obwarzanki? Trudno się zdecydować.
Gwiazdki serowe są chrupkie jak faworki i smaczne jak obwarzanki.
Do ciasta dodałam twaróg, zmieniłam to i tamto ? i przedstawiam Wam nową gwiazdę.
Składniki na sporą miskę gwiazdek:
1 ¾ szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200 g twarogu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka masła
1 łyżka wódki lub spirytusu
olej do smażenia
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Wszystkie składniki (naturalnie oprócz oleju) umieszczam w misce, zagniatam ciasto, które będzie elastyczne i będzie się wspaniale rozwałkowywać.
Dzielę ciasto na pół (dla wygody). Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wykrawam gwiazdki, a następnie dziurki (lub też inne kształty, jeśli akurat nie dysponujesz gwiazdką ?).
Na patelnię wlewam olej na wysokość ok. 2,5 cm. Rozgrzewam. Smażę gwiazdki z każdej strony, aż zrobią się złote (to zajmuje chwilę).
Jeszcze ciepłe gwiazdki posypuję cukrem pudrem i gotowe.
Najlepsze oczywiście zaraz po usmażeniu, takie ciepłe i pachnące. Smacznego ?




Tort kwiatowy
Zobacz również

Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem
24 stycznia, 2020
Ciasto śliwkowe pod bezowymi czapkami
5 marca, 2019
2 komentarze
iza
ślicznie wyglądaja
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂