jajka czekoladowe na drewnianych podkładkach
Bez pieczenia,  Ciasta,  Wielkanoc

Jajeczka czekoladowe

Jajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów.

Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście, bo z zająca raczej sernika nie będzie 😊😊😊

Ale kolorowe jajeczka czekoladowe? Czemu nie! Super będą się prezentować na świątecznym stole.

Żeby wykonać takie jajeczka potrzebujemy foremki silikonowej.

U mnie jest to foremka z 15 połówkami jajeczek i składniki, które Wam podam, będą wystarczające na taką właśnie foremkę.

Jajeczka są małe – mają około 2cm x 1 cm.

Składniki:

5 kostek białej czekolady (zakładając, że w jednym pasku są 4 kostki)

3 kostki ciemnej czekolady

12 kostek mlecznej czekolady (przy takich samych założeniach j. w.)

Barwnik do mas tłustych, czekolad, kremów

Białą czekoladę rozpuszczam w malutkim naczynku (zrobiłam to w małej foremce na tarteletkę) w kąpieli wodnej. Chwilę chłodzę mieszając i dodaję barwnik (ilość zależy od koloru, który chcemy uzyskać).

Kolorową czekoladą smaruję cienko dna jajeczek w foremce silikonowej i odstawiam do zastygnięcia. Chwilę w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.

Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej pozostałe czekolady i chłodzę.

Kiedy czekolada jest dobrze schłodzona? Kiedy będzie nam się wydawała chłodna, jak przyłożymy ją do ust.

Tak schłodzoną czekoladę wylewam do foremek i stukam całością o blat, żeby wystukać bąbelki.

Do czekolady możemy dodać 1 łyżkę gęstego syropu malinowego, albo ułożyć w foremkach płatki migdałów. Dla urozmaicenia. Odstawiam do zastygnięcia. Najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiam foremkę do lodówki i czekam.

Następnie wyciągamy czekoladki i gotowe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *