Jajeczka czekoladowe
Jajka, zające, kurki, kurczaczki… I tak można wyliczać bez końca. Święta Wielkanoce mają wiele atrybutów.
Wszystkie można zamienić na wspaniałe słodkości. No nie tak dosłownie oczywiście, bo z zająca raczej sernika nie będzie 😊😊😊
Ale kolorowe jajeczka czekoladowe? Czemu nie! Super będą się prezentować na świątecznym stole.
Żeby wykonać takie jajeczka potrzebujemy foremki silikonowej.
U mnie jest to foremka z 15 połówkami jajeczek i składniki, które Wam podam, będą wystarczające na taką właśnie foremkę.
Jajeczka są małe – mają około 2cm x 1 cm.
Składniki:
5 kostek białej czekolady (zakładając, że w jednym pasku są 4 kostki)
3 kostki ciemnej czekolady
12 kostek mlecznej czekolady (przy takich samych założeniach j. w.)
Barwnik do mas tłustych, czekolad, kremów
Białą czekoladę rozpuszczam w malutkim naczynku (zrobiłam to w małej foremce na tarteletkę) w kąpieli wodnej. Chwilę chłodzę mieszając i dodaję barwnik (ilość zależy od koloru, który chcemy uzyskać).
Kolorową czekoladą smaruję cienko dna jajeczek w foremce silikonowej i odstawiam do zastygnięcia. Chwilę w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.
Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej pozostałe czekolady i chłodzę.
Kiedy czekolada jest dobrze schłodzona? Kiedy będzie nam się wydawała chłodna, jak przyłożymy ją do ust.
Tak schłodzoną czekoladę wylewam do foremek i stukam całością o blat, żeby wystukać bąbelki.
Do czekolady możemy dodać 1 łyżkę gęstego syropu malinowego, albo ułożyć w foremkach płatki migdałów. Dla urozmaicenia. Odstawiam do zastygnięcia. Najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiam foremkę do lodówki i czekam.
Następnie wyciągamy czekoladki i gotowe.
Smacznego 😊