Keks migdałowy
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Keks migdałowy

Keks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła 😊

Składniki:

400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji

1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej

2 łyżki rumu

200 g masła

¾ szklanki brązowego cukru (jeśli nie macie, może być zwykły)

6 jajek

1 szczypta soli

1 łyżka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

2-3 garście płatków migdałów

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Śliwki, morele i rodzynki oraz skórkę pomarańczową skrapiam rumem i odstawiam. Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji. Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką.

Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno się zarumienią.

Keks przechowywany w chłodnym miejscu szczelnie przykryty folią aluminiową potrafi zachować świeżość nawet kilka tygodni. Ale tak pachnie, że jadłam już ciepły 😊

Smacznego 😊

Keks migdałowy
Keks migdałowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *