Klasyk na jogurcie z jagodami i czekoladą
Ciasta,  W 30 minut

Klasyk na maślance z jagodami i czekoladą

Ciasto maślankowe to już klasyk, wszyscy je robimy i lubimy. Świetne, puszyste, miękkie, można serwować z różnymi owocami. Ciasto idealne, kiedy nie mamy za dużo czasu i ochoty na kuchenne podboje. Do tego chrupiąca kruszonka, a dla podrasowania smaku dodałam czekoladę. To musi smakować ?

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

250 ml maślanki (ciasto można zrobić też na kefirze lub jogurcie)

¾ szklanki oleju

Składniki na kruszonkę:

100 g masła

6 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

7 łyżek mąki

Dodatkowo:

300 g jagód

50 g (1/2 tabliczki) czekolady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto umieszczam w misce i krótko mieszam, tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta (jak na muffinki). Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście układam jagody.

Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie posypuję kruszonką jagody.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy ciasto lekko przestygnie, polewam ciasto czekoladą.

Klasyk na maślance z jagodami i czekoladą gotowy. Smacznego ?

Klasyk na maślance z jagodami i czekoladą
Klasyk na maślance z jagodami i czekoladą
Klasyk na maślance z jagodami i czekoladą
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here