Kolorowe beziki
Czy bezy muszą być nudne? BYNAJMNIEJ 🙂
Kolorowe beziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi 😊
A dodatkowo świetna opcja na wykorzystanie białek, które zostają nam chociażby z czekoladowych ciasteczek.
Składniki:
3 białka
6-8 łyżek cukru
6 czubatych łyżek mielonych orzechów
6 czubatych łyżek kokosa
Dowolne barwniki spożywcze
Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Po ubiciu białka z cukrem muszą mieć konsystencję gęstego kremu.
Pianę dzielę na 4 miseczki. Do każdej miseczki dodaję 3 łyżki orzechów lub kokosa i barwnik (ilość zależy od intensywności koloru, który chcemy uzyskać).
Beziki wykładam łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni.
Suszę 40 – 45 minut.
Beziki można dodatkowo przyozdobić czekoladą lub skleić nutellą.
Smacznego 😊