Kruche ślimaki
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka

Kruche ślimaki

Takie proste, a takie pyszne. Ciasteczka kruche ślimaki to przepyszne maleństwa na raz 😊

Składniki na około 25 ciasteczek:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g masła

1/3 szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka kakao

1 łyżka mleka

1 łyżka rumu

1 białko

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, dodaję masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Ciasto zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną część mieszam z kakao, mlekiem i rumem. Następnie obie części ciasta wkładam do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowuję na prostokąty takiej samej wielkości. Jeden prostokąt smaruję białkiem i kładę na niego drugi prostokąt, który również smaruję białkiem. Następnie od szerszej strony zwijam obydwa ciasta w rulon. Roladę odkładam na 30 minut do lodówki.

Następnie roladę kroję w plastry o szerokości 5 mm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ślimaki piekę w 180 stopniach około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić.

Smacznego 😊

Kruche ślimaki
Kruche ślimaki
Kruche ślimaki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *