Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem
Ciasta,  Karnawał

Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem

Super wilgotne, super kruche, super smaczne 😊 Ciasto kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem jest delikatne i nie za słodkie. Świetne połączenie smaków, które koniecznie trzeba wypróbować 😊

Składniki: 

1/2 kilograma mąki pszennej

200 g masła

4 jajka 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

350 g mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

250 g czerwonych owoców (wiśnie, porzeczka, truskawki w dowolnej proporcji)

1 szklanka cukru

2 szklanki wiórków kokosowych

Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego piasku.

Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3.

2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (30 cm x 35 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 20 minut.

Owoce wykładam na podpieczone ciasto. Twaróg mieszam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i rozprowadzam na owocach. Posypuję pozostałym ciastem (1/3) i blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika na 20 minut.

Międzyczasie ubijam pianę. Pod koniec ubijania dodaję do piany po łyżce cukier, cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna.

Do piany wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łopatką. Kokosową pianę wykładam jako ostatnią warstwę na blaszkę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku.

Całość piekę jeszcze ok 20-25 minut, aż piana zrobi się złota.

Smacznego 😊

Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem
Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem
Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *