kulki w czekoladzie na bambusowej macie
Bez pieczenia,  Ciasta,  Ciastka,  Karnawał,  W 30 minut

Kulki biszkoptowe

Kulki biszkoptowe to takie małe co nieco wyszperane z przepisów „Pani domu” z lat 90-tych. Wśród najróżniejszych notatek zachował się jedynie skrawek gazety z kilkoma przepisami na ciasteczka, babeczki i właśnie owe kulki.

Naprawdę prosty i ciekawy deser z odrobiną alkoholu 😊

Składniki:

1 paczka biszkoptów (15 dag)

3 czubate łyżki cukru pudru

5 dag masła

2 łyżki kakao

2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki

½ szklanki mleka (szklanka o pojemności 200 ml)

½ – 1 kieliszka wódki (zależy, jak mocno alkoholowe słodycze lubicie)  

Dodatkowo:

1 czekolada


Masło roztapiam. Mleko zagotowuję. Obydwa składniki odstawiam do przestygnięcia. Biszkopty kruszę.

W misce mieszam mleko, roztopione masło, dżem, cukier puder i wódkę. Dodaję pokruszone biszkopty i kakao. Mieszam do uzyskania gęstej masy, którą wstawiam następnie na pół godziny do lodówki, żeby trochę stężała.

Z masy formuję kulki.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i oblewam kuleczki.

Pozostawiam do zastygnięcia i kulki biszkoptowe są gotowe 😊

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *