kulki marcepanowe
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Kulki marcepanowe

Marcepan należy do słodyczy, które albo się kocha, albo nienawidzi 🙂

Ja należę do tej pierwszej grupy łasuchów i nie potrafię wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez marcepanowych przysmaków – czekoladek, figurek, pralinek…

Marcepan zawsze był obecny na święta, a kulki marcepanowe, które Wam dzisiaj proponuję, możecie z łatwością przygotować samemu.

Uwaga: szklanka 200 ml

Do przygotowania 15-20 kulek potrzebujemy:

150 g migdałów bez skórki

150 g cukru

1/2 cytryny

1/3 szklanki wody

80 g czekolady

Migdały mielimy na proszek. Cukier i wodę gotujemy do uzyskania syropu.

Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i migdały. Mieszamy i chwilkę smażymy.

Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie z tak przygotowanego marcepanu formujemy kuleczki.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy  czekoladę, ściągamy z kuchenki i mieszamy, żeby wystygła (Kiedy czekolada jest dostatecznie chłodna? Przyłóż łyżkę z odrobiną czekolady do ust, jak poczujesz chłód, czekolada jest idealna).

Kuleczki marcepanowe można maczać w czekoladzie, smarować, albo oblewać czekoladą, technika dowolna.

Czekamy, aż polewa zastygnie i kulki marcepanowe gotowe 🙂

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here