Łaciate rogale
5 składników,  Ciasta,  Ciastka

Łaciate rogale

Pyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli – to właśnie są łaciate rogale. Zrobisz je bardzo szybko i sprawnie, więc można je zaliczyć do deserów idealnych 😉

Składniki na 16 rogali:

2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)

2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

2 łyżki cukru pudru

200 g masła

1 łyżka kakao

16 łyżeczek nutelli

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

2 szklanki mąki, śmietanę, cukier puder i masło zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto dzielę następnie w proporcji 1/3 do 2/3.

Do 1/3 dodaję kakao i zagniatam tak długo, aż kakao połączy się z ciastem.

Do 2/3 dodaję 2 łyżki mąki i zagniatam.

Białe ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm tworząc koło.

Ciemne ciasto kładę nieregularnymi kawałkami (wycięłam gwiazdki, które dały ciekawe łaciate wzory – zdjęcie na końcu 🙂 ) na białe ciasto i ponownie rozwałkowuję wciskając ciemne ciasto w jasne (rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 3 mm). Ciasto może się kleić do wałka, dlatego trzeba posypać mąką 😊  

Każde koło dzielę na 8 części jak pizzę. Na każdym kawałku kładę 1 łyżeczkę nutelli i zwijam rogalik.

Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane.

Smacznego 😊

Łaciate rogale
Łaciate rogale
Łaciate rogale
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *