makowiec bez zawijania
Boże Narodzenie,  Ciasta

Makowiec bez zawijania (bez jabłek)

Czasami jest tak, że pamiętamy jakieś ciasto sprzed wielu lat, tak ja na przykład makowiec bez zawijania, że zawsze był z jabłkami, kaszką itd., itp. Że to taki przepis wypróbowany przez mamę, babcię, albo inną ciocię 😊 Aż tu nagle pojawia się ktoś, kto mówi: fajny ten twój makowiec, zjadłbym taki, tylko bez … – i tutaj zaczyna się lista składników, które są niepożądane 😊 I jeszcze chciałbym dwa razy więcej maku.

No takie wyzwania to ja lubię 😊 Więc dzielnie udałam się do kuchni i przystąpiłam do dzieła.

Powstał makowiec bez zawijania i jeszcze bez kilku innych „bez…”.

Składniki na masę makową:

400 g maku

½ kostki masła

3 żółtka

5 białek

½ szklaki cukru (szklanka o pojemności 200 ml)

1 łyżka miodu

3 czubate łyżki powideł

bakalie

Mak zaparzam i mielę dwa razy.

Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie powidła i miód. Mieszam i dorzucam ulubione bakalie.

Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu.

Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki

2 żółtka

110 g masła

2 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.

Wyciągam ciasto z piekarnika i od razu wykładam na nie przygotowaną masę makową. Wstawiam do piekarnika na kolejne 35-40 minut.

Po upieczeniu czekam aż wystygnie, a następnie przygotowuję polewę.

Składniki na polewę z czekolady:

100 g śmietanki 30%

100 g czekolady

1 łyżka miodu

Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto.

I gotowe.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *