Makowiec z kratką
Taki makowiec z kratką potrafi obudzić wiele wspomnień 😊 Tradycyjny, na kruchym cieście, z dodatkiem kaszy manny. Prosty, pyszny skład, do tego kruche ciasto i gotowe.
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki
4 żółtka
220 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
Z podanych składników zagniatam ciasto. ¼ ciasta odkładam, a resztę rozwałkowuję na wielkość blaszki. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej rozwałkowane ciasto (ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i całość przenieść do blaszki. Uniknie się wtedy niewygodnego przekładania ciasta ze stolnicy do blaszki 😊 ).
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie przygotowuję masę makową.
Składniki na masę makową:
4,5 szklanki suchego maku mielonego
900 ml mleka
1 szczypta soli
Skórka z połowy cytryny
2/3 szklanki kaszy manny
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 garście rodzynek (jeśli lubicie 😊)
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki rumu
Uwaga: szklanka 200 ml
Mak zalewam 2 szklankami wrzącego mleka, mieszam i odstawiam.
Resztę mleka, sól i skórkę cytrynową zagotowuję. Dodaję kaszę mannę, mieszam i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. Do kaszy dodaję mak, cukier, miód i opcjonalnie rodzynki. Następnie dodaję cynamon i rum. Całość mieszam.
¼ odłożonego ciasta rozwałkowuję i wykrawam paseczki.
Ciasto wyciągam z piekarnika, wykładam masę makową, wyrównuję i na masie układam krateczkę z paseczków pozostałego ciasta.
Makowiec piekę 40-45 minut w 180 stopniach, aż kratka zrobi się złota.
Kiedy ciasto wystygnie, makowiec w kratkę jest gotowy 😊
Smacznego 😊