Malinowa Charlotte
Bez pieczenia,  Ciasta,  Torty

Malinowa Charlotte

Malinowa Charlotte to lekkie i pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwe i szybkie, no i do tego bez pieczenia. Ciasto idealne na lato 🙂

Składniki na mus czekoladowy:

150 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna i mleczna pół na pół)

280 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

36 biszkoptów Lady Fingers

2 łyżki soku malinowego rozpuszczonego w 1/3 szklanki wody.

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.

Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie śmietankę ubijam na sztywno.

Do żelatyny dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści.

Połowę śmietanki dodaję do przestygniętej czekolady i delikatnie mieszam do momentu, aż składniki zaczną się łączyć. Dokładam drugą część śmietanki i mieszam delikatnie do połączenia się składników. Na koniec do rozpuszczonej żelatyny dodaję 1 łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie czekoladowym, żeby przykleiły się do papieru i nie przewracały w trakcie wykładania).

Na biszkopty wykładam mus czekoladowy, masę wyrównuję i wykładam na nią pozostałe biszkopty, które maczam w wodzie malinowej.

Ciasto wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy.

Składniki na mus malinowy:

½ standardowej galaretki malinowej

150 ml gorącej wody

200 ml śmietanki 30%

100 g ricotty

100 g malin (można pominąć i dać maliny na wierzch ciasta)

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia.

Kiedy galaretka zaczyna lekko gęstnieć, ubijam śmietankę w osobnym naczyniu, a następnie dodaję ją razem z ricottą do galaretki. Wszystko delikatnie miksuję, aż składniki się połączą (na tym etapie można też dodać owoce malin)

Masę malinową wylewam na mus czekoladowy, wyrównuję i wstawiam ciasto ponownie do lodówki na kilka godzin.

Następnie dekoruję ciasto wg własnego uznania.

Malinowa Charlotte gotowa. Smacznego ????

Malinowa Charlotte

Malinowa Charlotte

Malinowa Charlotte
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here