
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka
Trochę dziecięcego szaleństwa na 1 czerwca. Malinowe piaskownice to pyszne malinowe babeczki, a u góry „piaskownica” 😊 Kilka drobnych zabiegów i „niewinne”, zwykłe babeczki nabierają nowego wymiaru 😊
Składniki na ok. 24 babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki oleju
3 łyżki syropu malinowego
Dodatkowo:
250 g mascarpone
4 łyżki śmietanki słodkiej 12%
1 łyżka cukru pudru
½ czekolady
5 ciasteczek petite beurre
24 łyżeczki syropu malinowego
100 g malin (mogą być mrożone)
Babeczki przygotowujemy w następujący sposób:
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka, olej i sok malinowy) mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało).
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą), czekamy aż przestygnie i na papierze do pieczenia lub sztywnej folii wykonujmy dekoracje (u mnie to łopatki, grabki, kaczki, motylki). Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, później wkładamy razem z papierem do lodówki.
Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Na każdą babeczkę kładziemy po łyżeczce kremu i rozprowadzamy po powierzchni.
Ciastka kruszymy do uzyskania konsystencji piasku i posypujemy nimi babeczki. Na górze układamy ozdoby z czekolady. Wykorzystałam też cukierki w kształcie kul.
Gotowe. Można bezkarnie być dzieckiem i zajadać piaskownice 😊
Smacznego 😊




„Berta Isla” i pokrzywa
Zobacz również

Rolada gigant
11 lutego, 2020
Kolorowe beziki
21 marca, 2019