Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku
Ciasta,  Wielkanoc

Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku

Kiedy zbliża się Wielkanoc przyda się przepis na taki oto mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku – zrozumie to każdy, kto nie wyobraża sobie Wielkanocy bez mazurka 🙂

Zatem do dzieła.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto (blaszka 35×45):

3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek)

1 szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

200 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem.

Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie wyciąć różne kształty, posłużą do dekoracji. 

Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się zarumieni. Ewentualnie powycinane kształty układam na osobnej blaszce i piekę razem z ciastem.

Kruche ciasto odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

Składniki na nadzienie:

3 szklanki mleka w proszku

1 ½ szklanki cukru

250 g miękkiego masła

150 ml mleka

2 łyżki cukru waniliowego

150 g ulubionej czekolady (u mnie taka 64%)

Przygotowanie:

Mleko przegotowuję i dodaję cukier. Mieszam, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Do miski wsypuję mleko w proszku, cukier waniliowy i dodaję mleko z cukrem. Miksuję na gładką masę.

Następnie dodaję miękkie masło i startą czekoladę i dokładnie miksuję. Masę od razu wylewam na upieczone ciasto, wyrównuję i odstawiam do przestygnięcia.

Na koniec dekoruję mazurka bakaliami i ewentualnie upieczonymi kawałkami ciasta kruchego, które nam zostało.

Możesz też przełamać słodycz i posmarować górę dżemem z czarnej porzeczki. Ja tak zrobiłam.

W tym celu odstawiłam mazurka do całkowitego wystygnięcia, wstawiłam go następnie na kilka godzin do lodówki, żeby masa całkowicie stężała. Następnie smaruję górę dżemem i dopiero wtedy ozdabiam bakaliami. Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku gotowy. Smacznego 🙂

Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku

Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku

Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here