Mazurek pistacjowy
Ciasta,  Wielkanoc

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto jest mocno pistacjowe i smakuje wybornie.

Świetna propozycja na Wielkanoc, ale sprawdzi się też bez okazji ?

Dzień wcześniej rozpoczynam od przygotowania bazy do kremu pistacjowego.

Składniki na bazę pistacjową:

400 ml śmietanki 30%

200 g białej czekolady

200 g pasty pistacjowej (jeśli nie masz dostępu do pasty pistacjowej, możesz zblendować na pastę prażone pistacje)

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Wkruszam czekoladę i dodaję pastę pistacjową. Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.  

(Dzień wcześniej mogę również przygotować kruche ciasto).

Składniki na ciasto (blaszka 33×43):

500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek)

1 szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

200-220 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Z resztek ciasta wycinam motylki lub inne kształty.  

Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Motylki ułożyłam na osobnej blaszce i piekłam razem z ciastem.

Kruche ciasto odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowuję krem.

Składniki na krem:

Baza pistacjowa przygotowana dzień wcześniej

125 g mascarpone

Dodatkowo:

200 g dżemu malinowego

Przygotowanie:

Do bazy pistacjowej dodaję mascarpone i całość miksuję, aż składniki się połączą, a krem zrobi się stabilny.

Kruche ciasto smaruję dżemem malinowym (2 łyżki zostawiam, żeby zrobić ozdobne „esy floresy” ?).

Na dżem wykładam krem pistacjowy i równomiernie rozprowadzam na cieście. Mazurek wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Na połowie ciasta ułożyłam motylki z kruchego ciasta, a na drugiej połowie zrobiłam wzorki z dżemu malinowego.

Mazurek pistacjowy gotowy. Smacznego ?

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here