Mazurek z domową krówką i czekoladą
Jak Wielkanoc – to nieodwołalnie mazurki 🙂
Jest tak wiele smaków, rodzajów, kolorów, wyglądów mazurków, że co dom, to inna wersja.
Proponuję dzisiaj przepis na przepysznego mazurka z domową krówką i czekoladą. Po prostu pychota.
Przygotowania najlepiej zacząć od usmażenia krówki.
Składniki na krówkę:
1 szklanka cukru kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak)
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
100 g masła
Wszystkie składniki wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy.
Składniki na kruche ciasto:
1 ¾ (25 dag) szklanki mąki pszennej
3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kolorowych bezików)
½ łyżki śmietany kwaśnej
Szczypta soli
100 g masła
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Rozwałkowuję i wykładam ciastem wysmarowaną tortownicę (26 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem.
Ciasto wstawiam do zamrażarki na 15-20 minut.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni.
Dodatkowo:
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru
150 g śmietanki 30%
200 g czekolady
1 łyżka miodu
Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę.
Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam wszystko do uzyskania jednolitej masy i wylewam na krówkę.
Mazurka trzeba przyozdobić. U mnie jest to czekolada i skręcone paski suszonego mango.
Mazurka odstawiam do zastygnięcia.
Smacznego 😊