mazurek z czekoladą ozdobiony paskami suszonego mango
Ciasta,  Wielkanoc

Mazurek z domową krówką i czekoladą

Jak Wielkanoc – to nieodwołalnie mazurki 🙂

Jest tak wiele smaków, rodzajów, kolorów, wyglądów mazurków, że co dom, to inna wersja.

Proponuję dzisiaj przepis na przepysznego mazurka z domową krówką i czekoladą. Po prostu pychota.

Przygotowania najlepiej zacząć od usmażenia krówki.

Składniki na krówkę:

1 szklanka cukru kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak)

1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

100 g masła

Wszystkie składniki wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy.

Składniki na kruche ciasto:

1 ¾ (25 dag) szklanki mąki pszennej

3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kolorowych bezików)

½ łyżki śmietany kwaśnej

Szczypta soli

100 g masła

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Rozwałkowuję i wykładam ciastem wysmarowaną tortownicę (26 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem.

Ciasto wstawiam do zamrażarki na 15-20 minut.

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni.

Dodatkowo:

½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

150 g śmietanki 30%

200 g czekolady

 1 łyżka miodu

Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę.

Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam wszystko do uzyskania jednolitej masy i wylewam na krówkę.

Mazurka trzeba przyozdobić. U mnie jest to czekolada i skręcone paski suszonego mango.

Mazurka odstawiam do zastygnięcia.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *