Boże Narodzenie,  Ciasta

Miodownik

Od kiedy pamiętam w święta pojawiał się na stole miodownik. Nigdy nie lubiłam miodu, więc zapalczywie, jak to dziecko, mówiłam, że to “najokropniejsze ciasto na świecie” 🙂

Dzisiaj smak mi się trochę zmienił. Nadal nie należę do miłośników miodu, ale pierniki, pierniczki i miodownik mogłabym zajadać do oporu.

Miodownik pachnie miodem, jest miękki, po prostu rewelacyjny 🙂

Warto poświęcić mu trochę czasu.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

4 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

2 jajka

3/4 kostki masła

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sodki

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x30 cm) i upiec w temperaturze 170 na brąz, tj. około 15 minut (otrzymamy trzy blaty ciasta).

Do przygotowania masy potrzebujemy:

3 szklanki mleka

1 łyżkę masła

2 łyżki mąki pszennej

1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

3 łyżki cukru

W misce mieszamy 1 szklankę mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier zwykły – tak jak rozrabia się budyń (to jest nasza pierwsza część).

W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka i masło (to jest druga część). Do mleka dodajemy pierwszą część i mieszając cały czas zagotowujemy. Masa musi zgęstnieć.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy, na to kładziemy drugi blat i wykładamy drugą część masy i na wierzch kładziemy trzeci blat.

Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przygotowujemy polewę.

U mnie to czekolada.

Składniki na polewę z czekolady:

100 g śmietanki 30%

100 g czekolady

1 łyżka miodu

Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *