Oponki wegańskie
Bez pieczenia,  Ciasta,  Karnawał,  Vege,  W 30 minut

Oponki wegańskie

Oponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego 😊 Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży 😛 Spore wyzwanie, ale zwieńczone sukcesem. Z niczego powstał fajny i szybki smakołyk.

Składniki na około 12 sztuk:

1 ¾ szklanki mąki

1 szczypta soli

½ łyżeczki sody

2 łyżki wódki

1 łyżeczka cukru pudru

5 łyżek musu jabłkowego

80 g KASI wegańskiej

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania oponek

Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto będzie elastyczne, jeśli zbytnio będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę mąki.

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 6 mm i wykrawam szklanką krążki, a małym kieliszkiem dziurkę w krążkach.

Oponki wegańskie smażę albo na oleju rzepakowym, albo na kokosowym (wlewam na patelnię lub do garnka na wysokość ok. 2-3 cm) na średnim ogniu. Oponki smażę z dwóch stron, aż się zarumienią.

Następnie wykładam je na ręcznik kuchenny do ostygnięcia. Gotowe oponki przekładam do miski i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Oponki wegańskie
Oponki wegańskie
Oponki wegańskie
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *