Owocowe lato
Zamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne 😊 To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie 😊
UWAGA: Szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.
Nasączenie:
¾ szklanki letniej wody
sok z połowy cytryny
Składniki na krem czekoladowy:
250 g mascarpone
350 ml słodkiej śmietanki 30-36%
1 czekolada mleczna
½ czekolady ciemnej
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia składników.
Teraz mogę złożyć ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasączam, wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam drugim blatem, który również nasączam.
Górę smaruję pozostałym kremem.
Dodatkowo potrzebuję:
500 g ulubionych owoców (u mnie to borówki, truskawki i mandarynki)
1 galaretka w ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)
Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i odstawiam do wystygnięcia. Owoce myję, kroję i układam na wierzchu ciasta.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewam ją delikatnie na owoce i ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Owocowe lato gotowe. Smacznego 😊
2 komentarze
Klaudia
Kuszące ciacho i ten owocowy wierzch… mniam 🙂
Karolina
🙂 Polecam bardzo, póki jeszcze świeże owoce w sklepach. Trzeba się trochę rozpieścić na koniec lata 😉