sześć pączków z bitą śmietaną i lukrem malinowym na kratce
Ciasta,  Drożdżowe,  Karnawał

Pączki pieczone z lukrem malinowym

Jeśli marzą Wam się pączki w trochę innym wydaniu, to spieszę z propozycją pączków pieczonych.

Pączki są z dodatkiem bitej śmietany bez cukru, ale doskonałym uzupełnieniem jest lukier malinowy. Całość smakuje świetnie.

Przepis jest oczywiście z serii tych z sentymentem. Znaleziony na skrawku gazety – niestety nie wiem, jakiej, a lukier malinowy jest moim pomysłem na dopełnienie smaku.

Z podanej porcji wychodzi 16 pączków.

Składniki:

3 szklanki mąki

5 dag drożdży

1/3 szklanki cukru

3 żółtka

2/5 kostki masła

3/4 szklanka mleka

Dodatkowo:

350-400 ml śmietanki 30%

1 szklanka cukru pudru

¼ szklanki wody

1-2 łyżeczki soku malinowego

2 łyżki mleka

1 żółtko

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Mleko podgrzewamy. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misce i dolewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Z ciasta formujemy 2 wałki, które dzielimy na 8 części każdy. Z każdego kawałka formujemy kulkę.

Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Następnie każdą kulkę lekko spłaszczamy i smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Ponownie odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pączki przez 20-25 minut, aż będą złote.

Kiedy pączki wystygną, przecinamy je jak bułeczki i przekładamy ubitą śmietaną.

Z cukru pudru, wody i soku malinowego robimy lukier. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy jeszcze trochę cukru, jeśli za gęsty, troszeczkę wody.

Tak przygotowanym lukrem polewamy pączki.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *