Pączki pieczone z lukrem malinowym
Jeśli marzą Wam się pączki w trochę innym wydaniu, to spieszę z propozycją pączków pieczonych.
Pączki są z dodatkiem bitej śmietany bez cukru, ale doskonałym uzupełnieniem jest lukier malinowy. Całość smakuje świetnie.
Przepis jest oczywiście z serii tych z sentymentem. Znaleziony na skrawku gazety – niestety nie wiem, jakiej, a lukier malinowy jest moim pomysłem na dopełnienie smaku.
Z podanej porcji wychodzi 16 pączków.
Składniki:
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
2/5 kostki masła
3/4 szklanka mleka
Dodatkowo:
350-400 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
¼ szklanki wody
1-2 łyżeczki soku malinowego
2 łyżki mleka
1 żółtko
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Mleko podgrzewamy. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misce i dolewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Z ciasta formujemy 2 wałki, które dzielimy na 8 części każdy. Z każdego kawałka formujemy kulkę.
Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Następnie każdą kulkę lekko spłaszczamy i smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Ponownie odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy pączki przez 20-25 minut, aż będą złote.
Kiedy pączki wystygną, przecinamy je jak bułeczki i przekładamy ubitą śmietaną.
Z cukru pudru, wody i soku malinowego robimy lukier. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy jeszcze trochę cukru, jeśli za gęsty, troszeczkę wody.
Tak przygotowanym lukrem polewamy pączki.
Smacznego 😊