
Pierniczki Elżbietanki
Pierniczki norymberskie to klasa sama w sobie. Na święta pojawiają się właściwie w każdym niemieckim domu. Pierniczki Elżbietanki należą również do „pyszności z Norymbergii”, ale to takie Ferrari wśród pierniczków – po prostu numer 1 😊
W tych pierniczkach nie znajdziecie w ogóle mąki, są miękkie, nie wymagają leżakowania i są przepyszne 😊
Składniki na około 45 sztuk:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 płaska łyżka cynamonu
1 szczypta soli
Skórka otarta z 1 cytryny
1 szklanka mielonych migdałów ze skórką
2 szklanki mielonych orzechów laskowych
2 garście kandyzowanej skórki cytrynowej
1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ewentualnie 45 opłatków o średnicy 5 cm (robiłam bez opłatków)
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego lub masła
2 łyżki gorącej wody
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Jajka ubijam z cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając ciasto na opłatku, zostawcie bo bokach kilka milimetrów, ponieważ ciasteczka się odrobinę rozlewają. Pierniczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut.
Pierniczki wyciągam z piekarnika i przygotowuję polewę. Cukier puder i kakao mieszam w miseczce. Olej kokosowy lub masło (jeśli nie lubicie posmaku kokosowego) rozpuszczam w rondelku, dodaję do cukru pudru i mieszam. Następnie dolewam wodę i ponownie mieszam. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać jeszcze odrobinę wody, jeśli zbyt lejąca, trochę cukru pudru.
Lekko przestygnięte pierniczki smaruję polewą i odstawiam do zastygnięcia.
Pierniczki przechowuję w puszcze.
Smacznego 😊



Serduszka imbirowe Gingerhearts
Zobacz również

Ciasto bez jajek ze śliwkami
21 kwietnia, 2020
Sernik dyniowo-klonowy
14 stycznia, 2022