Piernik dojrzewający
Boże Narodzenie,  Ciasta

Piernik dojrzewający

Jeśli kochacie pierniki, to piernik dojrzewający jest zdecydowanie dla Was 🙂 Pachnący, miękki, delikatny, po prostu doskonały.

Wielu osobom piernik dojrzewający kojarzy się z mnóstwem pracy, a to nieprawda. Ciasto robi się szybko, a czas dojrzewania kompletnie nas nie zajmuje.

Zapisz sobie datę odstawienia piernika i możesz o nim zapomnieć na kilka tygodni 🙂 Ciasto powinno dojrzewać od 3-8 tygodni w chłodnym pomieszczeniu. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej aromatyczny piernik. Mój stał po prostu w lodówce.

Ten przepis na piernik dojrzewający nie zawiera mleka, masła ani smalcu. Jest prosty w składzie 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

1 2/3 szklanki miodu

½ szklanki cukru

5 szklanek mąki pszennej typ 500

2 1/3 szklanki mąki żytniej typ 720

4 łyżeczki sody

60 g przyprawy do piernika

200 ml ciepłej wody

Dodatkowo:

500 g powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Miód i cukier zalewam 200 ml ciepłej wody, mieszam i podgrzewam do połączenia się składników. Następnie odstawiam i mieszając od czasu do czasu studzę do temperatury pokojowej.

Do miski wsypuję mąkę pszenną i mąkę razową, dodaję przyprawę piernikową i ostudzony miód. Wyrabiam ciasto mikserem.

Sodę zalewam 1/4 szklanki letniej wody, mieszam i dodaję do ciasta. Całość chwilę wyrabiam.

Ciasto będzie dosyć gęste, ale klejące.

Piernik wykładam szpatułką lub ręką oprószoną mąką do miski, miskę przykrywam, zostawiając delikatny dopływ powietrza.

Tak przygotowane ciasto odstawiam na 3-8 tygodni w chłodne miejsce.

Po tym czasie ciasto będzie sztywne i z łatwością da się dzielić i wałkować.

Ciasto dzielę na 3 w miarę równe części (jak widzicie na zdjęciu, u mnie nie do końca równe 🙂 ). Każdą część rozwałkowuję do blaszki wielkości 30 x 35 cm i piekę osobno w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.

Pierwszy blat smaruję połową powideł, przykrywam drugim blatem i lekko dociskam. Teraz drugi blat smaruję drugą połową powideł i przykrywam trzecim blatem. Lekko dociskam, owijam w folię aluminiową i odstawiam na cały dzień.

Na koniec przygotowuję polewę czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

100 ml śmietanki 30%

150 g czekolady ciemnej

50 g czekolady mlecznej

60 g masła

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam, następnie wkruszam do niej czekolady, dodaję masło i miód i na chwilę odstawiam. Kiedy czekolada zrobi się miękka, mieszam do połączenia się składników.

Piernika kroję wzdłuż na dwa placki i każdy placek oblewam i smaruję jeszcze ciepłą polewą czekoladową.

Odstawiam do zastygnięcia. Polewa będzie miękka w krojeniu, ale na tyle zwarta, że piernik można zawinąć ponownie w folię i odstawić w chłodne miejsce. Najlepszy będzie po 2-3 dniach.

Z tego ciasta możecie również przygotować pierniczki, na co się pokusiłam 🙂 Są rewelacyjne, ale zanim zrobiłam zdjęcia, to już ich nie było 😉

Piernik dojrzewający gotowy. Smacznego 🙂

Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here