Powidła śliwkowe
5 składników,  Ciasta,  Vege

Powidła śliwkowe

Dobre śliwki to podstawa powideł śliwkowych. A dobre śliwki to te mocno dojrzałe (lekko przejrzałe, zawsze dopytuję o śliwki już lekko pomarszczone, które nie wyglądają, ale smakują rewelacyjnie) i słodkie. Gdzie pestka niemal sama wyskakuje po naciśnięciu na owoc. Najlepsza oczywiście klasyczna węgierska, ale Śliwka Dąbrowiecka odpłaci się Wam również pysznymi powidłami.

Składniki:

10 kg śliwek

5 łyżek cukru waniliowego

Śliwki należy dobrze umyć i wypestkować. Następnie można przystąpić do smażenia 😊 U mnie trwa to 4 dni po 3-4 godziny. Pierwszy dzień na średnim ogniu, mieszam co 40-50 minut. Drugi i trzeci dzień na małym ogniu, mieszam co 15-20 minut.

Czwarty dzień smażę na małym ogniu przez 3 godziny, następnie dodaję cukier waniliowy i ostatnie pół godziny smażę na średnim ogniu cały czas mieszając. Jeszcze gorące powidła wkładam do słoików, zakręcam i stawiam do góry nogami.

Smacznego 😊

Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

  • Marcin

    Powidła śliwkowe domowe mniam mniam kiedy je widzę pomysł na torta gotowy mam.Smaruję biszkopty od serca grubo wtedy wychodzi po prostu cudo.Gdy naleśniki nimi smaruję to wielką radość w gębie też czuję śmietaną gęstą mocno polane to są powidła moje kochane.A więc polecam je dziś każdemu zamiast z marketu sztucznego dżemu 😁

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *