Pralinki czekoladowe
Bez pieczenia,  Ciasta,  Podróże z wypiekami

Pralinki czekoladowe

Pralinki czekoladowe z rodzynkami, wiśniami (lub żurawiną) i orzechami, tak właściwie powinna brzmieć pełna nazwa tych małych pysznych kuleczek 😊

Bardzo szybkie i bardzo smaczne. Z jednej porcji „utoczycie” około 20 pralinek.

Składniki:

100 g rodzynek

100 g suszonych wiśni (lub żurawiny)

50 ml rumu

2 garście orzechów włoskich

50 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

Cukier puder

Sproszkowane owoce (u mnie czarna porzeczka)

Rodzynki myję w gorącej wodzie, osuszam i kroję razem z wiśniami (żurawiną) w drobną kostkę. Owoce zalewam rumem i zostawiam pod przykryciem na 20 minut. Orzechy siekam, nie za drobno.

Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Do owoców dodaję orzechy, cukier puder i mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i dobrze mieszam.  

Z masy „toczę” kuleczki dowolnej wielkości i obsypuję cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym ze sproszkowanymi owocami. Miałam czarną porzeczkę, która nadała super kwaskową nutę.

Smacznego 😊

Pralinki czekoladowe
Pralinki czekoladowe
Pralinki czekoladowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *