Rabarbarowa delicja
Ciasta

Rabarbarowa delicja

Rabarbarowa delicja

Smaczne warstwy i czekolada. Nie za słodka i mięciutka – taka jest właśnie rabarbarowa delicja.

Polecam, bo sezon na rabarbar nie trwa długo i warto go dobrze wykorzystać.

Składniki na biszkopt:

4 jajka

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dno masłem, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Krem budyniowy:

¾ litra mleka

2 budynie waniliowe

5 łyżeczek ksylitolu

250 g masła

1 łyżka wanilii

1 łyżka cukru pudru

Gotuję budyń z ¾ litra mleka i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyciągam z lodówki wcześniej. Musi być całkowicie miękkie.

Kiedy budyń wystygnie, mogę przystąpić do zrobienia kremu. Masło ubijam do białości, a następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaję cukier waniliowy i cukier puder i jeszcze chwilę miksuję.

Krem rabarbarowy:

600 g rabarbaru

250 ml wody

2-3 łyżki cukru

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Następnie gotuję go razem z wodą i cukrem, aż będzie miękki (około 10 minut).

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody, dodaję dwie łyżki ugotowanego rabarbaru, mieszam i wlewam całość do reszty rabarbaru dobrze mieszając. Tak przygotowaną masę odstawiam do przestygnięcia.

Teraz mogę złożyć rabarbarową delicję.

Biszkopt kroję na pół. Dolny blat nasączam wodą z dodatkiem cytryny. Na biszkopt wykładam krem budyniowy i wstawiam pierwszą warstwę do lodówki na 20 minut. Następnie wykładam warstwę rabarbarową i na górę kładę drugi blat biszkopta, który również nasączam. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę.

Na koniec przygotowuję polewę czekoladową.

Składniki:

150 ml śmietanki 30%

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady ciemnej

1 łyżka miodu.

Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Czekoladę wylewam na ciasto i wyrównuję.

Rabarbarowa delicja powinna postać kilka godzin w lodówce.

Można ją też przyozdobić bitą śmietaną.

Smacznego 😊

Rabarbarowa delicja
Rabarbarowa delicja
Rabarbarowa delicja
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 18

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *