Ramię Cygana
Ciasta,  Podróże z wypiekami,  Walentynki

Ramię Cygana

Ramię Cygana? No właśnie, cóż to za nazwa!! A to określenie super rolady z orzeźwiającym kremem. Przepis pochodzi z książki „Najlepsze przepisy na wypieki z całego świata”.

Bardzo fajna kompozycja rodem z Hiszpanii, z Katalonii. Zatem oi do dzieła!

Składniki na ciasto:

5 jajek

5 łyżek zimnej wody

½ szklanki cukru

Skórka otarta z cytryny

1 niepełna szklanka mąki

Dodatkowo:

3 łyżki cukru

Trochę wody

Uwaga:

Szklanka 200 ml

Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i skórkę z cytryny, cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.

Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić.

Ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję dodatkowym cukrem, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowuję krem.

Składniki na krem:

½ l mleka

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

½ szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sok wyciśnięty z cytryny

Żółtka ubijam z cukrem, dodaję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję. Mleko zagotowuję, zestawiam z ognia, dodaję cukier waniliowy, a następnie powoli jajka z cukrem i mąką, cały czas mieszając. Garnek ponownie ustawiam na gazie i podgrzewam, aż utworzy się gęsty krem. Na koniec wlewam sok z cytryny i mieszam. Krem odstawiam do wystygnięcia.

Roladę rozwijam, wykładam krem na powierzchni, zostawiając z jednej strony, do której będę zwijać, rant około 4 cm (krem będzie się trochę przesuwał przy zwijaniu i musi mieć miejsce 😊 ).

Teraz zwijam roladę i razem ze ściereczką (łatwiej będzie roladę przenieść) umieszczam ciasto w keksówce (nie jest to konieczne, ale rolada będzie miała ładniejszy kształt). Całość wstawiam do lodówki na noc.

Przed podaniem posypuję roladę cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Ramię Cygana
Ramię Cygana
Ramię Cygana

A skoro jesteśmy już smakiem w Hiszpanii, to może przeniesiemy się tam również duchem 😉 Do przepysznego, hiszpańskiego ramienia Cygana dodajmy jeszcze dobrą powieść w klimacie hiszpańskim.

Polecam „Hiszpańskiego smyczka”, autor Andromeda Romano-Lax 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *