Rolada bez pieczenia
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery

Rolada bez pieczenia

Prosta rolada bez pieczenia z dużą paletą możliwości ? Ciasteczka – dowolne, dżem – dowolny, czekolada – dowolna ? Wybierz to, co lubisz.

Składniki:

350 g ciasteczek petite beurre (maślane, kakaowe, u mnie akurat domowe ciasteczka piernikowe, stąd ten kolor)

120 ml zimnego mleka

250 g mascarpone

250 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

200 g ulubionego dżemu

Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada.

Przygotowanie:

Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.

Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy wafelek).

Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm.

Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą roladę pakuję ściśle w folię i władam na kilka godzin do lodówki.

Na koniec polewam roladę rozpuszczoną czekoladą.

Rolada bez pieczenia gotowa. Smacznego ?

Rolada bez pieczenia

Rolada bez pieczenia

Rolada bez pieczenia
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here