Salceson z rabarbarem
Ciasto salceson znają chyba wszyscy. Żeby trochę namieszać w przepisie, proponuję salceson z rabarbarem. Ciacho jest wilgotne, pulchne i szybkie do zrobienia.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
3 jajka
¾ szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 3/4 szklanki mąki
3-4 sztuki średniej wielkości rabarbaru (ok. 200 g)
Przygotowanie:
Najpierw myję, obieram i kroję w kostkę rabarbar. Białka oddzielam od żółtek i dokładnie ubijam, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i ubijam dalej jak bezę. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję olej, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszam i wyłączam mikser.
Mąkę mieszam z rabarbarem i dodaję do masy. Wszystko mieszam łyżką, aż składniki się połączą.
Tak przygotowany salceson z rabarbarem wykładam do keksówki (15×20 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut, do suchego patyczka.
Ciasto można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. U mnie występuje „golasek” 🙂
Salceson z rabarbarem gotowy. Smacznego 🙂
A tutaj w wersji z jabłkami i z polewą czekoladową 🙂