Salceson z rabarbarem
Ciasta,  W 30 minut

Salceson z rabarbarem

Ciasto salceson znają chyba wszyscy. Żeby trochę namieszać w przepisie, proponuję salceson z rabarbarem. Ciacho jest wilgotne, pulchne i szybkie do zrobienia.

Składniki:

3 jajka

¾ szklanki cukru

1/4 szklanki oleju

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 3/4 szklanki mąki

3-4 sztuki średniej wielkości rabarbaru (ok. 200 g)

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Najpierw myję, obieram i kroję w kostkę rabarbar. Białka oddzielam od żółtek i dokładnie ubijam, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i ubijam dalej jak bezę. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję olej, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszam i wyłączam mikser.

Mąkę mieszam z rabarbarem i dodaję do masy. Wszystko mieszam łyżką, aż składniki się połączą.

Ciasto wykładam do keksówki (15×20 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Salceson z rabarbarem gotowy.

Smacznego 😊

Salceson z rabarbarem
Salceson z rabarbarem
Salceson z rabarbarem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *