Sernik Amaretto
Ciasta,  Serniki

Sernik Amaretto

Wspaniały, kremowy sernik Amaretto. Z przepyszną warstwą czekolady i prażonymi płatkami migdałów. Smakuje wybornie i chyba uzależnia 🙂 Przekonajcie się sami.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na spód:

200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)

1 łyżka kakao

100 g roztopionego masła

½ szklanki mielonych migdałów

Przygotowanie:

Ciasteczka blenduję na piasek. Do roztopionego masła dodaję zmielone migdały, kakao i zmielone ciasteczka. Składniki mieszam i wykładam do tortownicy 21-22 cm. Formuję spód i boczki i wstawiam tortownicę do lodówki.

Teraz przygotowuję masę serową.

Składniki na masę serową:

750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

200 ml śmietanki 30%

2/3 szklanki cukru

4 jajka

2 łyżki aromatu migdałowego (u mnie taki)

60 ml Amaretto

1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Twaróg przekładam do miski, dodaję cukier i mieszam mikserem dodając po jednym jajku. Następnie dodaję aromat migdałowy, Amaretto i mąkę, miksuję krótko do połączenia się składników.

Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Mieszam delikatnie łopatką.

Masę serową przekładam na spód ciasteczkowy i tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty na 5 minut. Następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam na 10 minut.

Wyciągam sernik z piekarnika i odstawiam do całego wystygnięcia. Następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin.

Na koniec przygotowuję czekoladową polewę.

Składniki na czekoladowy wierzch:

50 g stopionego masła (jeśli chcesz, aby polewa była bardziej elastyczna, nie chrupka, zamiast masła użyj 50 ml śmietanki 30%)

100 g ulubionej czekolady

75 ml Amaretto

2 garście płatków migdałów

Przygotowanie:

Masło i czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej (w wersji ze śmietanką podgrzewam śmietankę w rondelku, dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do połączenia się składników).

Do rozpuszczonej czekolady dodaję Amaretto, mieszam i wylewam na schłodzony sernik.

Płatki migdałów prażę na patelni, odstawiam na przestygnięcia i wykładam na sernik.

Sernik Amaretto gotowy. Smacznego 🙂

Sernik Amaretto

Sernik Amaretto

Sernik Amaretto
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here