Sernik dyniowo-klonowy
Ciasta,  Serniki

Sernik dyniowo-klonowy

Doskonały – sernik dyniowo-klonowy jest po prostu doskonały. Świetne połączenie smaków, delikatna konsystencja, wszystko tu do siebie pasuje.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na spód:

1 paczka biszkoptów, ulubionych

Składniki na masę serową:

500 g twarogu (może być z wiaderka)

2/3 szklanki cukru brązowego

125 ml syropu klonowego

1 ¼ łyżeczki cynamonu

180 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 jajka

480 g puree/musu z dyni

180 ml kwaśnej śmietany 12%

Przygotowanie:

Twaróg miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję syrop klonowy, śmietanę i cynamon. Następnie po jednym jajku i puree z dyni.

Śmietankę ubijam i dodaję do masy serowej. Całość mieszam już delikatnie łopatką.

Tortownicę 20-22 cm wykładam biszkoptami, na biszkopty wykładam masę serową. Górę wyrównuję i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut.

Po tym czasie wyłączam piekarnik i delikatnie uchylam drzwiczki. Po 30 minutach wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam sernik do wystudzenia.

Wystudzony sernik wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny. Na koniec ozdabiam tym, czym lubię. U mnie to 100 g czekolady rozpuszczonej w 110 ml śmietanki 30%, orzechy i migdały.

Sernik dyniowo-klonowy gotowy. Smacznego 😊

Sernik dyniowo-klonowy

Sernik dyniowo-klonowy

Sernik dyniowo-klonowy

Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika „Po prostu pyszne gotowanie 2”

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *